Laguna de siete colores ( lagune van de 7 kleuren) - Reisverslag uit Tulum, Mexico van Frank en renee Fonken - WaarBenJij.nu Laguna de siete colores ( lagune van de 7 kleuren) - Reisverslag uit Tulum, Mexico van Frank en renee Fonken - WaarBenJij.nu

Laguna de siete colores ( lagune van de 7 kleuren)

Door: Frank en renee

Blijf op de hoogte en volg Frank en renee

23 Februari 2025 | Mexico, Tulum

20 februari.

Vandaag staat er een boottocht over de lagune van Bacalar gepland.

Onze host brengt ons naar het startpunt van de boottocht. Samen met de andere passagiers worden we keurig op de afgesproken tijd verzocht in de boot te stappen. Met een mooie snelheid gaan we de lagune op, een maar liefst 63 kilometer lange zoet watermeer tussen de Caribische zee en het vaste land. Er is één natuurlijke doorgang die de lagune met zee verbindt: het piraten kanaal.... niet verwonderlijk dat het fort van Bacalar recht tegenover dit "kanaal" is gebouwd. De eerste stop is bij dit kanaal en we kunnen heerlijk zwemmen in het ondiepe heldere water. De omgeving is super: Het water dat van diverse kleuren groen naar blauwe en turquoise tinten gaat. De oevers die begroeid zijn met tropische bomen, palmen en een veelheid aan soms bloeiende struiken. Na het zwemmen en genieten van de omgeving stoppen we even later bij het vogeleiland. Een broed- en verblijfplaats van diverse vogels zoals de Amerikaanse ooievaar, diverse meeuwensoorten en de zeldzame roze ooievaar, die we ook nog gespot hebben.

In de lagune vind je nog stromalieten. Dat zijn lagen bacteriën die al miljoenen jaren oud zijn en op het eerste gezicht op platte ronde rotsformaties lijken, echter levende cellen zijn!

Deze stromalieten zijn bijzonder waardevol voor het ecosysteem omdat ze zuurstof genereren. Aan het rand van de lagune zijn enkele Cenotes. Dit zijn door onderaardse rivieren gevoede diepe waterkokers variërend van 50 tot 150 meter diep. Het water in deze Cenotes heeft door de diepte een bijna zwarte kleur. Hier zwemmen is ook niet aangenaam: het water is steenkoud!

Na nog een korte extra zwem-stop, varen we weer terug en genieten we nog van de werkelijk prachtige omgeving.

Onze gids vertelt ondertussen dat er krokodillen in de lagune zijn....fijn dat ie dat zegt NA het zwemmen...We hoeven ons voor de krokodillen geen zorgen te maken. Er is geen enkel geval bekend van een fatale aanval van deze dieren op mensen. Volgens onze gids gebeuren de meeste fatale ongevallen doordat dronken mensen gaan zwemmen!

We meren weer aan op de aanlegsteiger waarvandaan we vertrokken waren. Mooie tocht gehad.

Op ons gemak lopen we terug naar het centrum van Bacalar. Wat eten, biertje en nagenieten.

Al sinds we hier zijn wordt op een groot podium door diverse groepen geoefend met dansen.

Blijkt dat morgen hier in Bacalar het carnaval begint.....We gaan het zien.

21 februari.

Vandaag een "kalm-aan-dagje". We bezoeken eerst het fort. Aardig fort met een leuk opgezet museum(pje) . Daarna op ons gemak een flink stuk langs de lagune gewandeld. Zo nu en dan kun je een pier oplopen en heb je een schitterend uitzicht over de lagune.

Als we terug in het dorp aan de lunch zitten onze eerste tropische bui, met bakken uit de hemel. Later op de dag nog een bui. Gelukkig stopt de regen snel en kan de Carnaval van start.

Met veel heisa wordt er één praalwagen het plein op gereden met een aantal dames en heren gekleed in glitterpakken en -jurken.

Na heeeeel lang wachten en tientallen bedankjes gaat het beginnen. Hier geen prins carnaval maar koningin en koning! En niet één koningspaar maar verschillende:

een voor de kinderen

een voor de ouderen

een voor de diversiteit

een voor de inclusiviteit

en een algemeen "hoofd"paar........

En ze worden allemaal door de paren van vorig jaar gekroond met een afzichtelijke bling bling kroon.

Als dat achter de rug is: vuurwerk. Ondertussen zijn we toch wel helemaal

klaar met alle rituelen en gaan we naar het hotel, morgen weer een reisdag: drie uurtjes bussen naar Tulum alweer onze laatste stop in Mexico.

Hasta Luego

• 24 Februari 2025 - 20:16

Noëlle :

Haha, jullie hebben alvast een voorproefje v d carnaval, mooie voorbereiding op het carnaval in Kruikenstad!! Wat een mooie foto’s en verhaal. Prachtig land lijkt me. Al lijkt het of jullie een beetje verschrikt kijken op de foto, misschien net over de krokodillen gehoord [e-1f61c]. Nog een aantal fijne dagen en tot snel [e-1f973]

• 25 Februari 2025 - 17:53

Maya:

Kleurrijk avontuur… nog een paar mooie dagen!