laatste dagen Mexico - Reisverslag uit Tulum, Mexico van Frank en renee Fonken - WaarBenJij.nu laatste dagen Mexico - Reisverslag uit Tulum, Mexico van Frank en renee Fonken - WaarBenJij.nu

laatste dagen Mexico

Door: Frank en renee

Blijf op de hoogte en volg Frank en renee

27 Februari 2025 | Mexico, Tulum

22 februari

Vandaag een reisdag. Nadat we uitgecheckt zijn, lopen we op ons gemak naar het

busstation. De busrit van vandaag duurt zo'n drie uurtjes. Na een vlotte reis stappen we uit in Tulum, onze bestemming van vandaag. Tulum is een bekende Mexicaanse badplaats met Tulum pueblo en Tulum playa. In laatst genoemde staat het strandleven met beachparty's en ander vertier op de eerste plaats. In Pueblo is het allemaal wat rustiger en relaxter. Ons hotel is in Tulum pueblo[e-1f603].De eerste indruk van pueblo is goed: mooie brede hoofdstraat met volop eet- en drinkgelegenheden, leuke winkeltjes, goed sfeertje. Na het inchecken in ons mooi hotel, eerst maar eens wat eten en daarna wat door de stad lopen.

23 februari.

Vandaag niet zo heel veel bijzonders gedaan.Beetje een relax dagje. Stadje verkennen, bakkie doen, biertje doen, lekker eten.......... Morgen gaan we weer iets actiefs doen: fietstochtje met onze vrienden van Bajka bikes

24 februari.

Vandaag vroeg op.Om 7,45 is het namelijk verzamelen voor de fietstocht. Het kantoor van de touroperator is zowat om de hoek.Wij zijn keurig op tijd en enkele minuten later komen er twee jonge Canadezen die ook mee gaan. Als ik vraag uit hoeveel mensen de groep bestaat, moeten er nog zes personen komen....na ruim 20 minuten komt er een Frans gezin van zes zich melden. We zijn compleet. Onze gids is een aardige kerel die vloeiend Engels en Frans spreekt. Na het testen van de fietsen en het passen van de helmen vertrekken we rond 8.30 naar ons eerste doel vandaag: de Maya ruines van Tulum. Deze Maya site is uniek omdat dit de enige Maya stad is die aan de kust is gebouwd. De ruines liggen in een Nationaal park, Parque Del Jaguar, waardoor de omgeving werkelijk prachtig en vrij ongerept is. Onze gids vertelt over de vermoedelijke geschiedenis van deze stad. De Spanjaarden hebben namelijk nog al het een en ander vernield in hun zoektocht naar goud en nieuwe landen.....veel informatie is daardoor verloren gegaan. Gelukkig staan er hier nog een aantal gebouwen in hun originele staat ( morgen komen we te weten waarom..) en zijn er interessante vondsten

gedaan waardoor archeologen de geschiedenis van deze plek redelijk hebben kunnen reconstrueren.

Tulum was in zijn hoogtijdagen een handelsstad als het ware een grote markt waar van alles werd verhandeld.

We lopen op ons gemak door deze antieke stad met mooi uitzicht over de Caribische zee die mooi turquoise van kleur is. Ook de omliggende jungle is fantastisch en maakt deze plek meer dan de moeite waard.

Na dit bezoek gaan we door naar een bijenkweker. Deze bijen zijn angel-loos en produceren een uitstekende kwaliteit honing.

Als we aankomen bij de kweker laat de gids eerst zien hoe het bijenvolk leeft in een soort houten bijenkorf.

Daarna honing proeven en staan er verschillende soorten klaar voor de proeverij. Wauw, ik ben honing liefhebber maar zulke lekkere honing heb ik nog nooit op. Zelfs Renée, geen liefhebber, is onder de indruk en we kopen twee potjes van het zoete bijenproduct.

Na de proeverij is het etenstijd om daarna door te gaan naar onze laatste stop: een Cenote.

Ik had al verteld over de Cenotes in de lagune van Bacalar. Ook in het binnenland van Yucatan zijn er Cenotes en wel ongeveer 7000! Ook de "land"cenotes worden veelal gevoed door onderaardse rivieren. Echter zijn er ook die ontstaan zijn doordat miljoen jaren lang regen in de poreuze ondergrond wist door te dringen en uiteindelijk een soort grote plas

vormde.

Een dergelijke Cenote bezoeken wij. Een soort meer met ongelooflijk helder water omringd door tropische begroeiing.

nadat iedereen uitgezwommen is, gaan we terug naar het startpunt.

leuke tocht gemaakt.

Morgen gaan we onze laatste Mexicaanse trip maken: we gaan snorkelen op zoek naar zeeschildpadden en roggen! Het wordt een bijzondere dag........

25 februari

Ook vandaag vroeg op , we worden om 8.30 opgehaald. Een kwartiertje later dan afgesproken , stopt het busje van de touroperator voor ons hotel. Gisteren via het hotel de trip geboekt met tot twee keer de garantie dat de afgesproken prijs echt inclusief alle entree ed was. Als we bij het bureau aan komen en we de tour moeten betalen komt er nog een fiks bedrag aan entreegeld voor het NP bij??? Wat ik ook zeg, bijbetalen moet ik. Oké dan want we willen graag de tour maken. als we uiteindelijk na ruim een half uur in een busje kunnen stappen , blijkt dat we zijn ingedeeld bij een andere tour. De gids legt uit dat we eerst naar het parkmuseum gaan daarna naar de ruines( waren we gisteren dus ook al!!!) om ons dan af te zetten op het strand en ons bij de snorkelboot te brengen. Oké. wij dus op pad.Museum echt super gaaf met een goed uitleg van de gids: zonder meer interessant.Daarna door naar de ruines. Ik vertel de gids dat we gisteren daar ook al waren en vandaag een snorkel trip hebben geboekt en niet weer een keer de ruines. Maar goed, we maken er het beste van en van deze gids komen we te weten waarom er een aantal gebouwen in tact is gebleven en niet door de Spanjaarden zijn vernield. Deze gebouwen hadden een zogenaamd osarium. Een plek in het huis/ gebouw waar de bewoners van Tulum de beenderen van hun overledenen bewaarden. Waarschijnlijk voor de Spanjaarden de reden om de gebouwen niet te slopen.

Goed na de ( tweede) rondleiding , werden we door de gids naar het strand gebracht met duidelijke instructies dat we rond 13.30 op een bepaalde plek moesten zijn voor de transfer terug.

Aangekomen bij de snorkel plek, werd ons verteld dat we nog 20 minuten moesten wachten. Waarop of op wie werd niet gezegd. Dus , korte samenvatting: we zijn om 8.45 uit het hotel vertrokken voor een snorkel tour en nu rond 11.45 zijn we de zee nog niet op geweest!. Uiteindelijk mogen we in een bootje stappen. Maar ook hier nog even wachten waarop?meer klanten want alleen wij hadden blijkbaar geboekt. Gelukkig weten ze nog een vijftal Canadezen te ronselen en gaan we eindelijk de zee op.

Het moet gezegd, het snorkelen was fantastisch we zien een aantal joekels van zeeschildpadden en een groot aantal roggen van zeker twee meter doorsnede en weer schitterende gekleurde vissen: gaaf.Als kers op de taart spot ik nog een verpleegster haai

Na het snorkelen haasten we ons naar de afgesproken plek... geen busje. Na een half uur wachten geloven we het wel en gaan lekker de 3 kilometer terug lopen.

Het snorkelen was geweldig de rest.... zoals gezegd een bijzondere dag, dat dan weer wel!

26 februari

Laatste dag in Mexico. Morgen met de bus naar Cancun en dan de vlucht naar huis.

Om nog te genieten van de laatste , voorlopige, tropische dag huren we een fiets en gaan richting Tulum Playa. Onderweg stoppen we bij een beroemd kunstwerk 'Ven a la luz"( kom naar het licht) om daarna nog te zwemmen in de heerlijke Caribische zee.

Zal thuis wel weer wennen worden.....

Tot snel