enerverend begin van onze reis
Door: Frank en renee
Blijf op de hoogte en volg Frank en renee
25 September 2025 | Bolivia, Santa Cruz de la Sierra
22 september
Na onze backbacks gepakt te hebben waren we helemaal klaar voor ons nieuw Zuid Amerika avontuur in Bolivia.
Vrijdag voor vertrek kwamen echter de berichten dat een cyberaanval voor grote chaos zorgde op vliegveld Zaventum, waarvandaan we zouden vertrekken. Vluchten werden geannuleerd en vele andere vluchten vertrokken met flink wat vertraging. Oeps, wij hadden twee uur overstaptijd in Madrid dus..... Kwam er nog bij dat een deel van het security personeel van Madrid staakte en er ook daardoor veel vertraging was. Om het compleet te maken kreeg ik van de NS het bericht dat onze trein naar Brussel was geannuleerd. Gelukkig konden we wel een trein eerder pakken, maar toch....de wet van Murphy?
Het weekend en maandag voor vertrek constant gecheckt of onze vlucht geannuleerd was.
Tegen de tijd dat we naar het station moesten, ging de vlucht gewoon door.
De treinreis naar Brussel verloopt vlekkeloos. Op het vliegveld wel veel mensen op de been, echter geen enkele sprake van chaos of paniek.
Het inchecken voor de vlucht was super ouderwets: met de hand werden de instapkaarten uitgeschreven. De bagage labels werden wel automatisch gegenereerd, echter alleen tot Madrid. Handmatig werd er toegevoegd dat de bagage door moest naar Santa Cruz.
Met een kleine vertraging vertrekken we naar Madrid waar we 30 minuten later aan komen dan gepland. Nadat we met een bus in de terminal zijn afgezet, zetten we er flink de pas in om naar de vertrekterminal te lopen: we hebben nog maar 80 minuten om daar te komen, door de paspoortcontrole en door de security te gaan. We gaan als een speer en, gelukkig, zijn we in no time door de pascontrole en jippie, geen security waar we door moeten!!!
Al bij al zijn we ruim 50 minuten voor vertrektijd bij de gate waar het vliegtuig naar Bolivia met ruim een uur vertraging vertrekt.....
23 september
PFF, na alle onheilspellende berichten zijn we veilig en wel aangekomen in Bolivia. Hier duurt de pascontrole iets langer en na 45 minuten zetten we officieel voet op Boliviaanse bodem.
Nu nog de backpacks ophalen en het kan beginnen.............helaas geen backpacks. Van ons beiden is de bagage niet aangekomen in Santa cruz. Balen dus, is na alle toestanden er toch nog iets fout gegaan. Maar goed, wat doe je er aan? Vermissing gemeld bij de man van de luchtvaartmaatschappij. Gegevens opgenomen en nu maar afwachten of de bagage met de volgende vlucht meekomt zodat we die donderdag kunnen ophalen, we zijn benieuwd.
Na ruim een uur lopen we in de aankomsthal, trekken we onze eerste Bolivanos en scoren we een simkaart.
Even later stappen we in de openbare bus die ons in 50 minuten in het centrum afzet.
Ons hotel is prima: leuke moderne kamers en een prima ligging. We kunnen onze rugzakjes
(helaas niet de backpacks, dus...) achter laten en gaan de stad in. Eerst naar een supermarkt om wat verzorgingsproducten te kopen, tja zit allemaal in de backpack. Daarna nog een paar onderbroeken, sokken en een T-shirt gekocht om de eerste dagen door te komen.
Santa Cruz is geen hele bijzonder stad. Het heeft wel een heel sfeervol plein met een grote kathedraal en er is een lokale markt met een keur aan producten van vers fruit tot en met tweedehands gereedschap.
Leuke, echte Zuid Amerikaanse sfeer: tof.
We slenteren wat rond, doen een koffietje, een biertje, wat eten....kortom na de lange vliegreis rustig aan.
24 september
Vandaag is een feestdag in Santa Cruz, de herdenking van de opstand van de stad tegen de Spanjaarden in 1805.
Alle winkels en heel veel restaurants zijn gesloten.
Op het eerder genoemde plein een menigte en heel veel militairen, met heel veel vlaggen. Onder begeleiding van trommelgeroffel worden er door heel veel belangrijke mensen heel veel kransen gelegd, zoals je leest alles is daar heel veel!! Op het einde van de ceremonie wordt door de militaire kapel een melodie ingezet en ieder staat stil, wij dus ook, het blijkt het Boliviaanse volkslied te zijn.
Tegen het einde van de middag gaan er steeds meer restaurants open en kunnen we op een dakterras eerst een biertje nemen voordat we gaan eten.
Nu terug naar het hotel. Hopelijk krijgen we morgen bericht dat de backpacks zijn aangekomen, anders wordt het toch gedwongen shoppen.
Hoe dan ook morgen gaan we door naar Samaipata waar we overmorgen gaan hiken in het nationale park.
Ik meld me over een paar dagen weer,
groet,
Frank en Renée
25 September 2025 - 07:42
Noëlle :
Een enerverende start van jullie reis dan, hopelijk zet zich dit in positieve zin voort en gaan jullie mooie dingen zien en beleven. Enjoy [e-1f618]